pondělí 2. června 2014

Babišland a ochranné známky

Současný ministr financí Andrej Babiš řekl: Co je dobré pro mé podniky, je dobré i pro běžné občany. Apatická česká populace zůstává vůči takovému tvrzení apatická. Co vlastně jsou Babišovy podniky a kde všude se setkáváme s jeho výrobky? V rámci Datové žurnalistiky jsme se to rozhodli zjistit.

Rozhodli jsme se prozkoumat ochranné známky, které vlastní potravinářské podniky z koncernu Agrofert. Osobně jsem zjistil, že mnoho z nich je mi neznámých. Většina z nich je nepoužívaných. Zkoumal jsem KMOTR – Masna Kroměříž a. s. a její známky z většiny nelze vidět v obchodech. Její výrobky naopak nemají většinou zaregistrovanou ochrannou známku.

Při svém zkoumání jsem našel několik zajímavostí. Kmotr je například vlastníkem slovní ochranné známky BARON vztahující se na masné výrobky, zejména salámy. Slovenský Púchovský mäsový priemysel, a.s. vyrábí salámy pod značkou Baron. Kmotr tak nejspíš blokuje prodej těchto salámů u nás, přestože sám známku nijak nepoužívá.

Jak si v Agrofertu pomáhají navzájem, je zase příklad použití známky Sedlácký salám. Ten totiž neprodává Kmotr Babiš, ale Kostelecké uzeniny. Zasmál jsem se také u tohoto komentáře – upozorňuje na salám Hádes (slovní ochranná známka) a jeho mytologický význam. Uvede vás totiž nejspíš do říše mrtvých. Není divu, že se salám už nevyrábí.

1 komentář:

  1. In the next decade, that determine jumped to 107% per year for batteries, with general lithium consumption rising 27% annually on common. Its Clayton Valley operation is the only source of lithium manufacturing in the United States. Lithium additionally be|may also be|can be} extracted from lithium clays, however there’s nonetheless no microtouch titanium trim commercial scale of manufacturing for this methodology of extraction.

    OdpovědětVymazat