neděle 25. října 2015

#dataviz15 #3 Špatné grafy

Dnes netvořím, ale za úkol mám najít špatné vizualizace. Jenže kde je hledat? Zabrousil jsem rovnou na novinky.cz a tn.cz. Po překonání pocitů nevolnosti nad titulky na tn.cz objevuji první článek, co by mohl obsahovat nějakou vizualizaci: V Česku přibývá lidí nakažených AIDS. Kde je riziko největší? (tn.cz, 25.10.2015, link). Článek je to vydatný, studenti žurnalistiky by si na něm smlsli.

Mapa - HIV infekce v České republice

Na obrázku vidíme mapu ČR v červené barvě, na ní jsou vyznačeny kraje, které mají popisky čísla s počty (asi) nově nakažených HIV. Na první pohled jsem si říkal, že to je docela v pohodě graf. Pár chvil mně do očí bila červená barva. Proč je graf celý červený? Potom mi začalo docházet, že ten graf není docela v pohodě.

Stejná data by dokázala reprezentovat i tabulka. Jaké výhody má tento graf oproti ní? Orientace na mapě může být rychlejší než v tabulce – zajímá mě, jak je na tom můj kraj, hned vím, kam se podívat. V tabulce bych hledal o něco déle. Taky můžu vyzkoušet čtenáře z vlastivědy, to je super. A ta možnost ho vybarvit červenou barvou a vyslat čtenářům vážnost situace. Tabulka není nejlepší způsob reprezentace dat, v porovnáním s tímto grafem si ale vede dobře.

Kdyby kraje byly vybarveny podle počtu případů na základě nějaké škály, mělo by jeho použití větší smysl. Jenže graf nestojí ve vákuu. Měl by odpovídat na správnou otázku a reprezentovat správná data.

Předpokládejme, že otázka Kde je riziko největší? není úplně zvrácená a má opravdu smysl se ptát kde. Odpovídají na ni souhrnné počty o nakažených z let 85-15? Je na tom Praha s milionem obyvatel hůř než liberecký kraj s 400 tisíci?  Asi jo, ale poměr nakažených na počet obyvatel není z grafu jasný a možnost si ho odvodit vyžaduje dost podrobnou vlastivědnou znalost i nějakou tu matematiku. Obojí by měla mít vizualizace v sobě.

Otázku nepovažuji ale za správnou, protože v nákaze HIV hraje roli spíše rizikové chování (což naštěstí článek uvádí) a ne to, kde člověk žije. Možná by se dala data zobrazit v poměru k zastoupení rizikových skupin.

Graf od tn.cz není tedy správně graficky, pracuje se špatnými daty a ptá se na nesprávnou otázku. Nápad na graf nejspíš vzešel z měsíční zprávy o HIV od Státního zdravotního ústavu. TN ho nekriticky převzala, obarvila a podpořila svou otázkou. Původní je k prohlédnutí níže.

hiv-85-szu

1 komentář:

  1. Sky Casino in Jordan 7-star Discounts - Air Jordan7
    Shop for jordan 18 white royal blue to me SKYCITY's where can i buy air jordan 18 retro red 7 air jordan 18 stockx online site STAR discount code and promo. Save with our latest make air jordan 18 retro men SKYCITY promotional codes & free promo how to get air jordan 18 retro racer blue for more than 15 countries.

    OdpovědětVymazat