sobota 11. ledna 2014

Nemáme staré moderátory!

Problém: Moderátoři Událostí jsou řádově o 10 až 15 let mladší, než moderátoři hlavních zpravodajských relací v západních televizích. Já říkám: Toto není problém. Josef Šlerka říká: Je to k zamyšlení, předal bych tuto informaci České televizi. Já říkám: Kdyby na západě skákali z okna, skočíme taky?

Při zkoumání věku moderátorů televizních zpráv se podařilo ověřit hypotézu, že jsou u nás moderátoři výrazně mladší než na západě. Můžeme si říct: Nevážíme si stáří. Nebo: Diskriminujeme. Nebo: Vraždíme koťátka. Ne, to vlastně nemůžeme. Vyhněme se ukvapeným závěrům a přemýšlejme, co to znamená.

Výběr moderátora pro televizní zprávy je pečlivě prováděnou "akcí" a je mu přisuzována veliká váha. Tito "čteči zpráv" mají vysoké společenské postavení a stávají se z nich celebrity. Ano, jsou to známé tváře, protože se na ně lidé dívají pravidelně u večeře. Jistě, jsou to pravděpodobně špičky oboru. Ale jakého?

Zkrátím to nadsázkou: moderátoři zpráv přišli ke slávě jak slepý k houslím. Sklízejí ovace za těžkou dřinu celého zpravodajského týmu. Nezlehčuji jejich práci, ale rozhodně zlehčuji jejich důležitost. Ta je nadsazená. Je nezasloužená. Naše pozornost upřená na jejich věk je vlastně úplně nepodstatná.

Klíčové je, co je předmětem samotných zpráv. Čí svět vlastně prezentují. Česká televize by měla vysílat zprávy, které budou vyváženě vybrané pro všechny vrstvy obyvatelstva. To, že je prezentují mladí lidé, pak vychází z toho, kdo nejlépe udrží naši pozornost. Je to jen reakce na fungování naší společnosti.

Při hledání myšlenek k tomuto článku jsem zjistil, že Aneta Savarová na vysoké pózovala na mírně lechtivých fotografiích a že je příznivcem alternativní medicíny. A spoustu jiných věcí o téhle údajně sexy moderátorce. Proč to lidi vůbec zajímá? Chtějí vědět to samé o prodavačce, co jim právě váží salámový nářez?

Zkuste si místo jmen v titulcích představit profese. A pak je zaměnit za jinou profesi. Třeba místo "Milan Baroš bije přítelkyni" si představte "Fotbalista bije přítelkyni." A pak "Číšník bije přítelkyni." Proč mi, proboha, přijde titulek s Barošem nejzajímavější?

Od původního tématu jsem poněkud odběhl. Ale na závěr tedy: Výběr moderátora je čistě racionální věc. Vzhled zkrátka hraje v lidském myšlení velice důležitou roli. A vybírat moderátory podle vzhledu mi přijde logické. Vždyť na ně někdy je i nepřetržitý minutový záběr! A komu se to nelíbí, ať poslouchá rádio. Tečka.

Jste hezcí, huba vám mele a umíte se dotýkat interaktivní obrazovky? Naše televize vás potřebuje!

Žádné komentáře:

Okomentovat